Een cyber risk verzekering afsluiten. Wel of niet doen?

Sinds de onthullingen van Edward Snowden lijkt er steeds meer aandacht te ontstaan voor de gevaren die het internet ons oplevert.cyber risk verzekering en data blauw

Internet is een gelijkmaker: iedereen met toegang tot een computer met internet kan in theorie met elke andere computer in verbinding komen. Hoewel dit zeker ook mooie mogelijkheden biedt, betekent het ook dat bijvoorbeeld een bedrijfsnetwerk kwetsbaar is: aanvallen zijn niet meer beperkt tot een locatie, maar kunnen nu overal vandaan komen.

Daarom kan het lonen om een cyber risk verzekering af te sluiten. Een cyber risk verzekering dekt u in gevallen van interne of externe aanvallen, of combinaties daarvan. Het kan namelijk zijn dat één van uw werknemers een aanval uitvoert.

Daarnaast beschermd een cyber risk verzekering tegen andere malware, zoals wormen en virussen, aanvallen van hackers, en Ddos-aanvallen.

Voor wie is een cyber risk verzekering het meest geschikt?

In principe kan elk bedrijf een cyber risk verzekering afsluiten (uiteraard afhankelijk van de voorwaarden van de aanbieder). Het is echter vooral van belang voor bedrijven die werken met online transacties (bijvoorbeeld webwinkels), of werken met privacygevoelige informatie (denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen).

Dit zijn gewilde doelwitten, omdat deze gegevens veel waard zijn op de zwarte markt, en gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld identiteitsfraude mee te plegen.

De gevolgen van een aanval kunnen erg in de kosten lopen, zeker wanneer ook uw klanten te dupe zijn. Aansprakelijkheidsstellingen en rechtsbijstand kunnen veel geld kosten, evenals het forensisch onderzoek wat dan verricht moet worden.

Maak uw eigen afweging

U begrijpt: dit kan erg veel geld kosten. Of dit voor u uit kan kunt u zelf het beste inzien. Indien u veel gevoelige informatie in uw bezit heeft, veel betalingsverkeer heeft op uw site, of beide, dan is het afsluiten van een cyber risk verzekering zeker een goed idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *